Saturday, May 9, 2009

Carl L. Lundberg - Missionär och Martyr

Följande är ett brev skrivet av en svensk missionär som arbetade för "The Christian Missionary Alliance". Carl L. Lundberg, hans fru och två döttrar blev martyrer under Boxer Upproret.

Kära Pastor Kilstet,
Hur underbar är inte Herren i allt Han gör! Vem kan förstå Hans vägar? Kära missions vänner, ni har antagligen hört om den storm utav förföljelse som brutit ut i Kina och som också har nått upp till Shansi, till ert arbetsfält och vårt (TCMA) och Kina Inland Mission har också fått sin del. Lundeberg skrev att tio Holy Union missionärer hade blivit dödade. Forsberg och hans fru och deras barn från vår mission var bland dem, och de blev stenade och deras barn sliten i bitar.

Upproret startade i Kwei-Hua-Cheng där vi befann oss, så vi lämnade den platsen för att därifrån gå till Urza och över till Ryssland, men när vi befann oss två dagars resa från Kwei Thea, blev alla våra saker stulna och rövarna attackerade oss åtta gånger. De tog en del utav kläderna vi hade på oss så vi både frös och var hungriga. Fyra katolska missionärer på den platsen hörde vad som hänt oss och skickade några personer för att ta oss hit. Den sista utav dem hittade oss och vi har nu tillbringat åtta dagar här, men detta är också en farlig plats. Boxarna har kommit för att förstöra denna plats. Många katolska boplatser har blivit ödelagda och tusentals kineser har blivit dödade och som vi förstår har vår missionsstation blivit förstörd.

Vi känner inte till vad som har hänt med de andra missionärerna, men från Christian Missionary Alliance, är familjerna; Emil Olson och deras tre barn, Edwin Anderson och deras två barn, fröken Emilie Erickson, och Carl L. Lundberg och deras barn här.

Ifall vi inte skulle komma ut ur detta med livet i behåll så skicka ett sista meddelande till våra missions vänner. Vi lever och dör för vår Herre och för Kina. Vägen till kusten ligger inte öppen och vi har ingenting hört från Peking på nästan två månader, men vägen till Herren är öppen, pris ske Gud. Låt inte era händer falla och tappa inte modet. Vad vi sår kommer att bära frukt i sin tid. När stormen har lagt sig, skicka ut fler vittnen till Kina som kan förkunna Herrens väldiga gärningar. Jag ångrar inte att jag kom till Kina. Jag vet att det var Herren som kallade mig hit, och Hans nåd är nog för mig. Den väg Han leder är bäst, låt Hans vilja ske. Vi kommer att mötas vid Hans högra hand.


22 augusti 1900
Nu har soldaterna anlänt och de kommer att attackera oss här idag. Katolikerna kommer att försvara sig, men det kommer inte att hjälpa, och vi vill inte dö med vapen i våra händer. Om Gud tillåter kommer de att ta våra liv. Vi dör i tro på vår Herre och vet att Han kan frälsa våra själar utan att förtrösta i den katolska kyrkan. Prästerna frågade oss igår ifall vi var villiga att gå med i och bli förenade med den enda frälsande kyrkan, och ifall vi inte var rädda att ha gått fel och inte bli frälst, men var och en utav oss svarade att vi vet på vem vi tror, och att vi inte är osäkra att dö som protestanter, ja, som kristna. Gud välsigne er alla. Vi kommer att möta Jesus.

Er, glad i Jesus,
Carl L. Lundberg.

3 comments:

Anonymous said...

Var kan man läsa mer om det här?

Patrick said...

Du kan söka på hans namn på Google. Jag har faktiskt aldrig mött en bok som talar om Ola Hanson och hans arbete, men här finns en liten kort berättelse http://www.kachinstate.com/hanson.html

Patrik

Anonymous said...

vad jag letade efter, tack