Thursday, June 5, 2008

Arresterade hjälparbetare i Henan provinsen

Den första juni under ett söndagsmöte i en stad i Henan provinsen, Kina, kom 6 polismän och avbröt mötet. De arresterade 7 mötesdeltagare utan att förklara varför de gjorde som de gjorde.

Under förhöret, frågade polisen vem som har tagit upp offer till jordbävningsområdet. En kvinna och hennes barn frisläpptes, men de andra 6 kvarhölls i häktet med motivet att få fram namnen på de som tog upp offer till jordbävningsområdet. Polisen sade att man skulle inte släppa någon fri förrän man had betalt en böter på 1000 Yuan (ca 1100 sek).

Den 28 maj hade två kristna arresterats i Henan provinsen där de blev anklagades för att med religiösa medel hindrat hjälparbetet för jordbävningsoffren. En utav dem frisläpptes den 2 juni efter att ha betalt 500 yuan i böter och gåvor värda mer än 4000 yuan. Den andra skulle ha frisläppts den 3 juni (läs i tisdags).

Den 27 maj hade man attackerat ett husförsamlinsseminarium i Shandong provinsen. Rektorn tillsammans med två utav lärarna frisläpptes den 28 maj efter att China Aid Association hade informerat om händelsen.

Hursomhelst, när rektorn tillsammans med en utav lärarna, kom tillbaks till polisstationen på morgonen den 2 juni för att få tillbaks det som polisen hade konfiskerats, blev de än en gång arresterade och denna gång blev de dömda till en månads fängelse, beskyllda för att ha utfärdat en olaglig affärs operation. Polisen hade konfiskerat saker som tillhörde seminariet; biblar, böcker, ett bank kort värt 300,000 yuan och en mini buss, dessa saker har fortfarande inte återlämnats.

De senaste åren har den kinesiska regeringen använt anklagelsen "olaglig affärs operation" mot de husförsamlings troende som ägde en bokhandel eller tryckte biblar.

“Husförsamlingarna förtjänar rätten att utföra välgörenhets arbete som att förse bistånd till jordbävnings offren" sade CAA direktören Bob Fu. "Vi ber styrelsen i Henan provinsen att förändra sin bakåtsträvande mentalitet från att diskriminera de som fortsätter att göra goda gärningar.”

Ni kan läsa mer på www.chinaaid.org

No comments: